Cercetătorii au descoperit viață într-un loc total neașteptat
Pentru prima dată, câțiva oameni de știință au descoperit o formă de viață într-un loc în care, până acum, s-a considerat a fi steril.
Cercetătorii de la Universitatea din York au călătorit în regiunile arctice și antarctice pentru a studia prezența microbiană. Ei au detectat prezența unor mici creaturi a căror activitate metabolică și-a lăsat propriile urme pe zăpadă. Pentru a identifica microorganismele, echipa a studiat probe mici de gaze prinse în zăpadă și le-a comparat cu probe similare de zăpadă sterilizată artificial cu lămpi UV. În zăpada neatinsă, au descoperit nivele ridicate de iodură de metil, un gaz produs de bacterii marine.
În mod obișnuit, sterilitatea godeurilor polarizate le face fiabile în momentele climatice antice: absența microorganismelor înseamnă că amprenta de gaze prinsă în gheață nu a fost modificată de niciun proces de digestie de-a lungul mileniilor.
Dar acest studiu, publicat în Jurnalul Interfeței Societății Regale, cercetătorii au ajuns la concluzia că zăpada polară nu este sterilă. De fapt, gazele eșantionate s-ar putea să fi fost formate de bacterii care rămân în viață, pe măsură ce zăpada moale se transformă încet în gheață, proces care poate dura timp de decenii.
Nu este prima dată când oamenii de știință au găsit viață în locuri neașteptate, cum ar fi cristale subterane uriașe sau lacuri adânci îngropate sub gheața Antarcticii. Dar această descoperire este deosebit de importantă, deoarece până acum pungile de zăpadă polare au fost considerate aproape sterile.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că aceste bacterii rezistente oferă perspective asupra posibilității vieții extraterestre pe planete înghețate considerate anterior nelocuibile. „Faptul că am observat bacterii active metabolic în gheața și zăpada cea mai curată este un semn al proliferării vieții în medii în care nu ne așteptam să existe”, a spus autorul principal Kelly Redeker de la departamentul de biologie al Universității de York într-o declarație.